FacebookTwitterYouTubeDailymotionScribdCalameo
SlideshareIssuuPinterestGoogle plusInstagramTelegram
Chat About Islam Now
Choose your country & click on the link of your language.
Find nearby Islamic centers & GPS location on the map.

Our Islamic Library contains:
Islamic TVs channels LIVE
Islamic Radios LIVE
Multimedia ( Videos )
Multimedia ( Audios )
Listen to Quran
Articles
Morality in Islam
Islam Q & A
Misconceptions
Interactive files & QR codes
The Noble Qur'an
Understanding Islam
Comparative Religions
Islamic topics
Women in Islam
Prophet Muhammad (PBUH)
Qur'an and Modern Science
Children
Answering Atheism
Islamic CDs
Islamic DVDs
Presentations and flashes
Friend sites

Articles' sections



Author:


Go on with your language:
qrcode

Müslüman kadınlar neden peçe takıyor? Aisha Stacey tarafından yazıldı.

Viewed:
249

Müslüman kadınlar neden peçe takıyor?

Son yıllarda küçük bir bez parçası ortalığı karıştırmayı başardı. Müslüman kadınların başlarına taktığı eşarp veya başörtüsü dünya çapında manşetlere çıkıyor. Başörtüsü Fransız devlet okullarında yasaklandı ve diğer Avrupa ülkeleri de benzer mevzuatı kabul etti veya hazırlıyor. Avustralya'da bir radyo sunucusu, peçenin (peçe) bankalarda ve postanelerde yasaklanması çağrısında bulunarak hem tartışmayı hem de öfkeyi tetikledi. Türkiye ve Tunus gibi ağırlıklı olarak Müslüman ülkeler bile bazı hükümet binalarında başörtüsünü yasaklıyor. Küçücük bir kumaş parçası bu kadar tartışma ve çatışmaya neden olunca onu çıkarmak daha kolay olmaz mıydı? Peki bu koşullar altında neden Müslüman kadınlar başörtüsü takıyor?

Bunun sayısız nedeni var, ancak tek cümlelik kolay cevap şu: Çünkü onlar, Tanrı'nın bunu inanan kadınlar için bir zorunluluk haline getirdiğine inanıyorlar. Allah Kuran'da mümin erkek ve kadınlara bakışlarını sakınmalarını ve tesettürlü giyinmelerini emretmektedir. (Allah) kadınlara, zahiri dışında ziynetlerini göstermemelerini, başörtülerini vücutlarının üzerine örtmelerini emrederek özellikle hitap etmektedir.  (Kuran 24:30-31)

Kur'an'ın bu ayetleri başörtüsü ayetleri olarak bilinir ve başörtüsü takmayı zorunlu kıldıkları konusunda İslam alimlerinin görüş birliği vardır. Suudi Arabistan ve Katar gibi bazı ülkeler kıyafet yönetmeliğini uygulamaktadır. Oradaki kadınların saçlarını örtmeleri ve kıyafetlerinin üzerine bir tür bol, tam boy elbise giymeleri bekleniyor. Ancak dünya çapındaki Müslüman kadınların çoğunluğu için örtünmek ya da örtünmemek özgürce yapılan bir seçimdir. Allah, Müslüman kadınların mütevazı giyinmelerini ve toplum içinde ve yakın akraba olmayan erkeklerin yanında başörtüsü takmalarını emretmektedir.

İngilizce eşarp kelimesi ile Arapça hijab terimi birbirinin yerine kullanılabilir hale gelse de, hijab'ın sadece bir eşarptan daha fazlası olduğunu belirtmekte fayda var. Eşarplar da dahil olmak üzere çeşitli kıyafetleri ve aynı zamanda dünyanın dört bir yanından farklı kıyafet tarzlarını kapsayan bir terimdir. Birçoğunun Pakistan şalvarı hamisi veya Afgan burkası gibi kültürel çağrışımları var , ancak Müslüman bir kadın "ziynetini" örttüğünde onun başörtüsü taktığı söyleniyor.

Tesettürün gerçek anlamı örtünmek, örtülmek veya örtülmektir. İslam, topluluk uyumu ve ahlaki sınırlarla ilgilenen bir din olarak bilinir ve bu nedenle başörtüsü, akraba olmayan erkekler ve kadınlar arasındaki ahlaki sınırlara saygı gösterilmesini sağlamanın bir yoludur. Bu anlamda tesettür terimi bir eşarptan, bir kıyafet kuralından daha fazlasını kapsamaktadır. Mütevazı giyinmeyi ve mütevazi davranışları ifade eden bir terimdir. Mesela Müslüman bir kadın başörtüsü takıyor ama aynı zamanda kötü dil kullanıyorsa, başörtüsünün gereklerini yerine getirmiyor demektir.

Müslüman kadınların çoğunluğu Allah'a itaat etmek ve saygın bir kadın olarak tanınmak için başörtüsü takıyor.  (Kuran 33:59)  Ancak son 30 yılda başörtüsü İslami bilincin bir göstergesi olarak ortaya çıktı. Pek çok kadın, özellikle İslam'ın uygulanmasının teşvik edilmediği ve hatta yasaklandığı ülkelerde, başörtüsü takmayı İslami canlanmanın bir parçası olma arzusunun göstergesi olarak görüyor.

Başörtüsünü yasaklamak isteyenler bunu toplumsal cinsiyete dayalı baskının sembolü olarak nitelendirirken, başörtüsü takmayı ya da kelimenin en geniş anlamıyla başörtüsü takmayı seçen kadınlar bunu kişisel kararlar ve bağımsız seçimler yaparak yapıyor. Bunu bir yük olarak değil, bir hak olarak görüyorlar. Bu kadınlar başörtüsüne bir baskı işareti olarak da bakmıyorlar. Başörtüsü takan kadınlar sıklıkla kendilerini toplumun gerçekçi olmayan moda kültüründen “kurtulmuş” olarak tanımlıyor.

Tesettür, kadınları arzunun cinsel objesi olarak görülmekten veya zihinleri ve akıllarından ziyade görünüşleri veya vücut şekilleri nedeniyle değer görmekten kurtarır. Artık tüketiciliğin kölesi olmayan başörtüsü, kadınları medyanın dikte ettiği gerçekçi olmayan stereotiplere ve görüntülere uyma ihtiyacından kurtarıyor. Başörtülü kadınlar, tesettürlü giyinmenin ve saçlarını kapatmanın iş yerinde cinsel tacizi en aza indirdiğini ifade etti. Başörtüsünün yarattığı mahremiyet havası, İslam'ın kadına verdiği büyük değerin göstergesidir.

Bazı ailelerde ve bazı kültürlerde kadınların başörtüsü takmaya zorlandığı doğrudur ancak bu bir norm değildir. Kur'an dinde zorlamanın olmadığını açıkça belirtmektedir (2:256) . Başörtüsü takmayı seçen kadınlar bu kararı kolayca vermezler. Hatta pek çok kadın örtünmeye karar verdiğinde Müslüman veya gayrimüslim ailelerinden büyük bir düşmanlıkla karşılaştıklarını ifade ediyor. Dünyanın her yerinde kadınların başörtüsü takma haklarını savunmak zorunda kaldığı çok sayıda örnek var.

Başörtüsü dindarlığın sembolü olabilir ve büyük bir içsel güç ve metanetin işareti olabilir. Başörtüsü takan bir kadın, İslam'ın çok görünür bir işareti haline gelir. Müslüman erkekler herhangi bir topluma kolaylıkla uyum sağlayabilse de, Müslüman kadınlar genellikle tehlikeye atılıyor ve sadece örtünme kararlarını değil aynı zamanda dinlerini de savunmaya zorlanıyorlar. Bununla birlikte, başörtüsü takan kadınlar, avantajlarının, medyanın önyargısı veya genel cehaletin yarattığı dezavantajlardan çok daha ağır bastığında ısrar ediyor.

www.islamic-invitation.com

 
All copyrights©2006 Islamic-Invitation.com
See the Copyrights Fatwa