FacebookTwitterYouTubeDailymotionScribdCalameo
SlideshareIssuuPinterestGoogle plusInstagramTelegram
Chat About Islam Now
Choose your country & click on the link of your language.
Find nearby Islamic centers & GPS location on the map.

Our Islamic Library contains:
Islamic TVs channels LIVE
Islamic Radios LIVE
Multimedia ( Videos )
Multimedia ( Audios )
Listen to Quran
Interactive files & QR codes
Misconceptions
Islam Q & A
Morality in Islam
Articles
The Noble Qur'an
Understanding Islam
Comparative Religions
Islamic topics
Women in Islam
Prophet Muhammad (PBUH)
Qur'an and Modern Science
Children
Answering Atheism
Islamic CDs
Islamic DVDs
Presentations and flashes
Friend sites

Articles' sections



Author:


Go on with your language:
qrcode

Hur bad profeterna Abraham, Moses, Jesus och Mohammed (Guds frid over dem) till Gud?
Abo Karim El-Marakshy

Viewed:
1053

Hur bad profeterna Abraham, Moses, Jesus och Mohammed (Guds frid over dem) till Gud?

En gång i tiden gjorde den berömde muslimska läromästaren Ahmad Deedat ett besök i Jeddah i Saudiarabien och berättade där följande historia ur sitt liv.  

Vid ett tillfälle hade han bjudit in en grupp kristna och judiska bekännare att besöka en moské i Durban i Sydafrika. När de skulle stiga in i moskén bad Ahmad Deedat besökarna att de först skulle ta av sig sina skor.

Därefter frågade Deedat om de visste orsaken till varför de skulle ta av sig på fötterna innan de steg in i moskén. Besökarna svarade att de inte visste varför. Ahmad Deedat förklarade: -“När Moses var vid Sinai berg talade Gud till honom och sade följande; -’’Kom inte närmare Moses förrän du tagit av dig dina sandaler, marken du beträder är helig mark!’’ ” (Exodus 3:5)

Under det att besökarna sedan satt och tittade utförde sedan Ahmed Deedat instruktivt den för muslimer obligatoriska tvagningen före böntillfället. Han förklarade därefter för gruppen att tvagningen fem gånger varje dag inte bara hade en renade, hygiensk funktion utan även hade en historisk anknytning. Återigen citerade han från Bibeln:

“Moses och Aaron och deras söner brukade tvätta sina händer och fötter i detta vatten. Detta gjorde de alltid innan de steg in i tältet som var avsett för gemensamma sammankomster eller när de närmade sig altaret. Moses följde sålunda sin Guds beslut.” (Exodus 40:31-32)  

Efter att ha genomfört den obligatoriska bönen vid bönetillfället återgick Ahmad Deedat till besökarna som nu var upptagna med att bevittna muslimerna i moskén utföra de icke-obligatoriska böneritualerna. Han fick genom detta ett bra tillfälle att berätta om de olika bönepositioner en muslimsk bön innehåller. Som speciellt viktig beskrev han den del av bönen där muslimen slutligen böjer sig ned på knä och sätter pannan i marken. Deedat sade under det att han pekade på de bedjande: -”Så här bad profeterna på sin tid”. För att ytterligare stärka argumentationen citerade han några ställen i Bibeln:

“Omedelbart böjde sig Abraham ner på knä och lät sin panna vidröra marken och Gud talade till honom...” (Genesis 17:3)

”Omedelbart böjde sig Abraham ner på knä och lät sin panna vidröra marken...” (Genesis 17:17)

“Moses och Aaron lämnade sällskapet och gick till tältet som var avsett för gemensamma sammankomster. Där böjde de sig direkt ner och lät sina pannor vidröra marken och Guds absoluta storhet tydligjordes för dem därmed.” (Numbers 20:6)

”Och Joshua föll på knä och lät sin panna vidröra jorden och han bad...”. (Joshua 5:14)

”Och han, Jesus, gick en bit bort, föll på knä och lät sin panna vidröra marken och bad...”. (Matteus 26:39)

Deedat påpekade därefter för de kristna och judiska bekännarna att de nu inte bara hade kunskap om sina egna sätt att tillbe Gud utan även visste hur muslimen gör.

Ahmed Deedat frågade artigt avslutningsvis om gruppen efter denna lektion trodde sig kunna urtolka vilken typ av tillbedjan som mest liknar de kristnas sätt att tillbe Gud? De kristna och judiska bekännarna var på denna punkt absolut eniga: -”Det muslimska sättet att tillbe Gud överstämmer tydligast med de kristna traditionerna, mer än någon annan religiös tradition.”

Av de idag kristna som konverterat till Islam, uttalar många att de nu känner sig som om de vore “bättre” kristna. Ordet ”kristen” betyder enklast en som följer Kristus lära.

Så varför är dessa numera tillbedjare av Islam benägna att påstå att de därmed blivit närmare delaktiga sin ursprungstro?

Låt oss logiskt försöka förstå sammanhanget genom att undersöka vad Bibeln berättar om Jesus. Om vi till exempel läser evangelierna kan vi på flertalet ställen upptäcka att Jesus bad med sin panna pressad mot marken, eller att han hälsade sina lärljungar med fredshälsningen, eller att han under långa tider brukade fasta. 

Många konvertanter som tidigare varit kristna kan med sin nya kunskap säkerligen tillstå att de redan innan de konverterat måste varit ”muslimer” i ordets absoluta mening, det vill säga redan innan de på riktigt fick möjligheten att ta del av den Heliga Koranens budskap, uppenbarat för den siste profeten, Mohammed (Guds frid vare med honom).

“TROENDE! Böj ryggar och knän och fall ned på era ansikten och dyrka er Herre och gör gott – kanske skall det gå er väl i händer!” (Den Heliga Koranen 22:77)*

*) översättningen av ayat 77 i surat 22 i Den Heliga Koranen tagen från ”Koranens Budskap” i svensk tolkning av Mohammed Knut Bernström.

Människans disposition att uppfatta monoteismen som den naturliga formen för tillbedjan kan sägas vara oskiljbart inbäddad i vår mänskliga natur.

Idag påstår sig några av de som följer Jesus, Abrahams och Moses (Guds frid över dem) väg, att de är trogna den rätta vägen, trots att de egentligen avvikit från den. Vad gäller de kristna på denna punkt, har de många gånger felaktligen gjort profeten Jesus till mål för sin tillbedjan snarare än att betrakta honom som den profet han var. Trots att Jesus själv aldrig menat detta.

Försök därför istället att förstå vilka som följer profeten Jesus exempel idag. Som du säkert känner till tillber muslimer sin Gud ödmjukt med panna pressad mot marken. De tillber sin Gud minst fem gånger om dagen på detta sätt.

Muslimer följer därmed samma religion som profeten Jesus, de har samma tro som den han berättade om. På så sätt tillber muslimer samma Gud som Jesus tillbad, som också var Abrahams Gud, Moses Gud och Mohammeds (Guds frid vare med honom).

I samma tradition som profeten Jesus hälsar muslimer alltid på varandra genom att uttala “Frid vare med dig”. Till yttermera bevis har muslimerna fastemånaden Ramadan. Profeten Jesus fastade i öknen 40 dagar.

Slutligen, låt oss vara ödmjuka inför det faktum att vi ber på precis samma sätt som våra profeter gjorde.

Du är mycket välkommen att ladda hem ”The Prayers Book”* från vår hemsida.

*) i engelsk översättning

www.islamic-invitation.com

https://islamic-invitation.com/lang_show.php?lang_name=Svenska%28Swedish%29&langID=6

 
All copyrights©2006 Islamic-Invitation.com
See the Copyrights Fatwa