FacebookTwitterYouTubeDailymotionScribdCalameo
SlideshareIssuuPinterestWhatsAppInstagramTelegram
Chat About Islam Now
Choose your country & click on the link of your language.
Find nearby Islamic centers & GPS location on the map.

Our Islamic Library contains:
Islamic TVs channels LIVE
Islamic Radios LIVE
Multimedia ( Videos )
Multimedia ( Audios )
Listen to Quran
Articles
Morality in Islam
Islam Q & A
Misconceptions
Interactive files & QR codes
The Noble Qur'an
Understanding Islam
Comparative Religions
Islamic topics
Women in Islam
Prophet Muhammad (PBUH)
Qur'an and Modern Science
Children
Answering Atheism
Islamic CDs
Islamic DVDs
Presentations and flashes
Friend sites

Articles' sections



Author:


Go on with your language:
qrcode

ENHEDEN AF GUD I ISLAM

Viewed:
207

ENHEDEN AF GUD I ISLAM

”Sig: Han er Gud, èn, Gud, Den Evige, Han har ikke avlet, og Han er ikke avlet, Ingen er Hans lige”.

Quranen 112:1-4

Læren om Guds komplette Enhed er essensen i Islam. Alle andre love, ideer og befalinger i Islam er bygget på dette fundament. Tag det væk, og der er intet tilbage af religionen.

Guds navn er unik

”Allah” er det korrekte og personlige navn for Den Ene Sande Gud. Intet andet kan benævnes Allah. Det har ingen flertalsform og intet køn, ulig det danske ”Gud”, der kan bøjes i flertal og kønsbestemmes (f.eks. guder, gudinde). Den enestående brug af ”Allah” som personligt navn for Gud er en reflektion af Islams fremhævelse af renheden i troen på èn Gud.

Der er ingen anden gud end Allah

”Jeres gud er èn gud. Der er ingen anden gud end Ham”.

Quran 2:163

Enheden af Gud i Islam er en omfattende lære og kan videre forstås udfra Allah´s følgende kendetegn:

-   Allah har ingen partnere, ingen lige, og ingen rivaler.

-   Allah har ingen fader, moder, sønner, døtre eller hustruer.

- Allah tilbedes direkte, uden nogen eller noget som mellemled.

-   Allah har ikke brug for nogens tilbedelse.

-   Allah står ikke til ansvar for nogen.

-   Allah er ikke afhængig af nogen person eller ting, men alle personer og ting er afhængige af Ham.

-   Allah skabte alt uden nogen assistance.

-   Intet er over eller kan sammenlignes med Allah.

- Der er intet eksisterende, uden at det er fuldstændig underordnet Ham.

-   Ingen kan tilbagholde, hvad Allah tilvejebringer, og ingen kan tilvejebringe, hvad Allah tilbageholder.

-   Kun Allah alene kan gavne eller skade.

Allah har ingen lige

”Hvad er bedst! Herrer, som er delte, eller Gud, Den Ene og Den Sejrrige?

Quran 12:39

Muslimer tror på, at eksistensen af Den Ene, Sande, Enestående, Højeste, Almægtige Gud er det eneste logiske begreb ang. Gud. Der kan f.eks. ikke være to absolutte, magtfulde skabere, og et øjebliks tænketid viser, at dette ikke er muligt. Hvis der var mere end èn Gud, ville det helt bestemt føre til forvirring, uorden, kaos og ødelæggelse i universet. Men universet er i komplet harmoni. Quranen opsummerer dette i følgede vers:

”Gud har ikke taget sig nogen søn, og der findes ingen anden gud hos Ham. Ellers kunne jo enhver gud fjerne det, som han havde skabt, og nogle af dem ville sætte sig over andre. Højlovet være Gud, højt hævet over, hvad de siger”

Quran 23:91

Allah alene er tilbedelse værdig

”Tjen Gud, og sæt intet ved Hans side”.

Quran 4:36

Udfra det islamiske synspunkt, er troen på Guds Enhed ensbetydende med forståelsen af, at alle bønner og tilbedelsesgerninger bør være udelukkende for Gud. Ingen har ret til at blive anråbt, bønfaldt, sværget ved eller bedt til, undtagen Gud alene. Intet andet er tilbedelse værdig: ikke statuer, kors, grave, solen, månen, stjernerne, templer, dyr, profeter, sendebud, helgener, præster eller religiøse lærde. Alle disse er skabte og har begrænsninger, og er derved ufuldkomne og ikke perfekte – de er ikke tilbedelse værdig i Islam, hvorimod Allah er perfekt. 

Quranen minder os om falskheden ved de såkaldte guder på følgende måde:

”Tjener i noget, som i selv har hugget ud - Når dog Gud skabte jer og alt, hvad i laver?  Quran 37:95-96  

”Dem, som i påkalder ud over Gud, de er tjenere ligesom jer selv”.

Quran 7:194

Skabelsen har ikke del i Allah`s perfekte egenskaber

”Ingen er Hans lige”.

Quran 112:4

Islam lærer os, at ingen del af Allah er tilstede i nogen eller noget (selvom Hans viden omfatter alt). Ideen om, at noget eller nogen skabte væsner besidder nogen af Allah`s perfekte egenskaber, bliver fuldstændigt afvist i Islam. At give en skabt ting egenskaber eller magt kun passende for Skaberen, er at ophøje det skabte til et fællesskab med Skaberen. For eksempel, troen på at held og lykke formularer, amuletter og overtro, såsom harefødder, hestesko og nummeret 13, har mulighed for at gavne eller skade, er i virkeligheden at give Allah partnere. Dette er fordi, kun Han alene er Almægtig, og derfor er det kun Ham, der er i stand til at skade eller gavne:

”Påkald ikke foruden Gud, hvad der hverken kan gavne dig eller skade dig! Hvis du gør det, vil du være en af dem, der handler uret”.

Quranen 10:106

Andre eksempler inkluderer spåning og astrologi. Enhver, der påstår at kende fremtiden tillægger sig selv en af Allah`s egenskaber, dvs. den Eneste Kender af det usete og det skjulte.

”Hos Ham findes nøglerne til det skjulte. Dem kender kun Han”.

Quran 6:59

Allah er ikke som Sin skabelse

Ligesom Islam forbyder at tillægge nogen af Allah`s egenskaber til Hans skabelse, forbyder Islam også forestillingen om at tillægge Allah menneskelige egenskaber og begrænsninger. Et eksempel på dette er, hvordan nogle religioner hævder at ”Gud hvilede på den 7.dag”, efter at Han havde skabt alt. Allah har ikke behov for hvile, og at tro sådant, er at tillægge en svaghed til Allah.

”Vi skabte himlene og jorden og alt derimellem på seks dage, uden at nogen udmattelse ramte os”.

Quran 50:38

Islam skelner klart mellem det skabtes ufuldkomne status og Allah`s perfekte status. Han er højt hævet over enhver ufuldkommenhed, som Hans skabninger har tillagt Ham. Dog er der nogle religioner, der tror, at Allah tilpassede Sig selv til en menneskelig krop og var både fuldstændig Gud og fuldstændig menneske på samme tid. Vi bør erindre, at Gud har perfekte egenskaber, såsom at være Alt-Vidende, Almægtig og Udødelig. Mennesket derimod har ufuldkomne egenskaber. Mennesket har begrænset viden, begrænset magt og er dødelig. Muslimer er fritaget for at være nødsaget til at undre sig over dette ulogiske begreb (at Gud blev menneske eller at have nogen aspekter fra Hans skabelse) grundet Islams rene og omfattende forestilling om Gud.

Allah bliver tilbedt direkte

Der er intet, der forhindrer en person i at påkalde Allah direkte og bede om Hans hjælp og tilgivelse. Allah bønhører alle, der lovpriser og påkalder Ham. Der er ingen ”mellemmand” i Islam! Enhver har en uforstyrret og direkte adgang til Gud. Muslimer er påkrævet at opretholde et direkte forhold til Gud. At tilbede Allah indirekte (dvs. gennem et idol, en statue eller andre mellemled) bliver regnet for at gå på akkord med Allah`s Enhed og at forurene den renhed i tilbedelsen, som Allah helt sikkert fortjener.

”Religionen tilkommer Gud alene. De, der har taget sig venner foruden Gud: ”Dem tjener vi kun, for at de kan bringe os i Guds nærhed!” Gud vil dømme imellem dem i det, hvorom de er uenige. Gud retleder ingen vantro løgner”.

Quran 39:3

Alle profeter kaldte til Guds Enhed

”Til ethvert fællesskab har vi sendt en udsending: ”Tjen Gud og hold jer fra afguderne”.

Quran 16:36

Muslimer tror på alle de profeter, som Allah sendte til alle nationer. De kom alle med samme budskab – Guds Enhed. Herunder ser vi nogle eksempler:

Noa (fred være med ham) sagde (Quran 7:59) ”Mit folk” sagde han. ”Tjen Gud! I har ingen anden gud end Ham”.

Abraham (fred være med ham) sagde (Quran 21:66) ”Vil i i stedet for Gud tjene noget, der hverken kan være jer til skade eller til gavn?”.

Moses (fred være med ham) sagde (Quran 7:140) ”Skulle jeg ønske en anden gud end Gud, når det dog er Ham, der har begunstiget jer frem for alverden?”.

Jesus (fred være med ham) sagde (Quran 43:64) ”Gud er min Herre og jeres Herre, så tjen Ham! Det er en lige vej”.

Muhammad (fred være med ham) blev beordret til at sige: ”Jeg er kun et menneske ligesom jer. Det er blevet mig åbenbaret, at jeres gud er èn gud”. Den, der håber på at møde sin Herre, skal handle retfærdigt og i tilbedelsen af sin Herre ikke sætte nogen ved hans side”. [Qur’an 18:110]

Fundamentet i den islamiske tro, er troen på Enheden og den Enestående natur af den Almægtige Gud, og som vi har set, forkaster Islam ethvert begreb, der fører til benægtelsen af Allah`s Enhed. Der er En Gud, og ingen andre end Ham har ret til at blive tilbedt.

www.islamic-invitation.com                                           

 
All copyrights©2006 Islamic-Invitation.com
See the Copyrights Fatwa